Яка кутя без маку!..

23 грудня 2025 р.

Наші пращури жартували: «Сім літ мак не родив, а голоду не було!». Воно то так, але ж різдвяна кутя без маку зовсім не така святкова, як годиться. Ні пирогів не зробиш, ні неперевершеного львівського макового пляцку, ні товчанки, ні маківників, ні шуликів на Спаса… Хіба це життя! Та попри жарти і неоднозначне ставлення слід віддати маку належне. Якщо не зловживати, то чималу користь і сьогодні з нього можна мати.

 

В Україні росте 9 видів маків. Але будемо говорити лише про два з них: мак дикий, який є найпоширенішим, та мак городній, або снодійний, який тепер заборонено вирощувати. Обидва є лікарськими і шанованими у нас.

Мак снодійний (Papaver somniferum)має понад 100 біологічно активних сполук, серед яких найважливішими є алкалоїди, і30 з них — отруйні.Найбільше алкалоїдів умолочному сокові (опії) в незрілих маківках. Найголовніші — цеморфін, кодеїн, папаверин, тебаїн.

Морфін — сильне знеболювальне, снодійне, пригнічує кашльовий центр, використовується при онкологічних і післяопераційних болях. Кодеїн —протикашльовий, слабше знеболювальне. Папаверин — спазмолітик, розслабляє гладкі м’язи судин і внутрішніх органів, знижує тиск. Наркотин (носапін) — пом’якшувальний, протикашльовий засіб. Тебаїн є судомною отрутою, використовується для синтезу морфіноподібних ліків. Нарцин (нарцеїн) має слабку седативну дію.

Морфін, кодеїн і папаверин використовуються в медицині. Інші алкалоїди служать сировиною для синтезу часто незамінних і дуже цінних ліків.

Самостійне використання опію маку вкрай небезпечне: може викликати важке отруєння, галюцинації, затьмарення свідомості, наркотичну залежність з глибокими психічними змінами.

У насінні маку, на щастя, наркотичних речовин нема. Воно надзвичайно поживне і містить: олію (40–60%), білки з усіма незамінними амінокислотами (до 20%); вуглеводи (10–15%); кальцій, магній, фосфор, залізо, цинк; вітаміни E та групи B. Це одне з найбагатших харчових джерел кальцію! З насіння отримують макову олію, яку застосовують у кулінарії та косметиці.

У різних частинах рослини також є: органічні кислоти; флавоноїди — антиоксиданти, зміцнюють судини; глікозиди — мають заспокійливу дію; слизи та пектини — пом’якшують слизові оболонки.

Мак дикий (Papaver rhoeas)не містить наркотичних речовин та має м’які лікувальні властивості. У ньому виявлено берберин, коптизин, папаверин, ремерин, таніни, меконову кислоту; 55 алкалоїдів, алеморфіну та кодеїну серед них нема. Проте, у коробочках містяться різні алкалоїди, якімають седативний ефект, а у великих кількостях можуть викликати нудоту, сонливість, запаморочення. Застосування їх в народній медицині завжди було зовнішнім або у дуже малій дозі.

Пелюстки містять флавоноїди, вітаміни, пектини, слизи, дубильні речовини, антоціани, ефірні олії.

Не зважаючи на потенційну отруйність дикого маку, його молоде листя (лише до цвітіння!), пелюстки, насіння безпечні за умови помірного вживання. Листя можна їсти сирим в салатах, готувати як шпинат. Пелюстки додавати до чаю, прикрашати страви.

Але важливо «не переборщити». Вживання більшої кількості насіння чи зелених частин може спричинити розлад травного тракту з болем, нудоту, блювоту, судоми, аритмію. У минулому отруєння диким маком було поширеним серед дітей.

Лікувальна дія цієї рослини досліджена на тваринах: її екстракти мають седативну, заспокійливу дію, але не мають вираженої опіоїдної дії, як у мака снодійного. Дикий мак здавна використовують у народній медицині як легкий заспокійливий засіб, від кашлю, від спазмів.

З пелюсток готують настої та чаї для дітей і дорослих при безсонні та нервовому збудженні; кашлі, хрипоті, бронхіті (як пом’якшувальний засіб), кашлюку; болях у шлунку. Для виведення мокротиння і усунення нападів кашлю дикий мак вживають у сумішах трав.

 

Настій із пелюсток маку дикого
1 ст. л. сушених пелюсток залити склянкою окропу, настояти 15–20 хв. Пити по 1–3 ст. л. 3–4 рази на день як заспокійливе або проти кашлю.

 

Відвар макового насіння від кашлю
1 ч. л. насіння залити склянкою гарячого молока, настояти 10 хв. Пити теплим на ніч.

 

Народна медицина в Україні використовувала мак найчастіше у вигляді «молочка», «макової води» як снодійний, знеболювальний, заспокійливий, спазмолітичний засіб. Звідси пішла приказка: «Спить, мов макової води напився».Його також пили по пів склянки3–4 рази на день від геморою і за тяжкого запалення легень.

Макове молочко для сну

Замочити мак у гарячій воді на кілька годин або на ніч, злити воду. Збити замочений мак у блендері з чистою водою до утворення однорідної білуватої суміші, процідити, щоб відокремити макуху.Пити теплим перед сном. Можна додавати до каш, чаю, какао.

 

Припарки з листя рослини та маківок застосовували якзовнішній болетамувальний засіб. Відвар сухих маківок приймали і всередину як болетамувальне.

 

Відвар маківок

2 ст. л. сировини залити склянкою води, варити 2 хв., пити по 1 ст. л. 2-3 рази на день.

Варто сказати, що снодійний мак у давніші часи був безцінним лікарським засобом. Завдяки йому люди, медицина отримали засоби, які полегшували біль, робили багато процедур стерпними чи навіть можливими взагалі: операції, ампутації тощо. Для лікування його масово використовували в Китаї, Давній Греції і Римі, арабських країнах.

Раннє християнство, яке розглядало хворобу як заслужене покарання від Бога, забороняло використання опіуму для знеболення; подекуди його вважали продуктом від сатани. Опіум як ліки повернувся до Європи з арабською медициною і відтоді його використання стало більш точним і тому дієвим. Тож маємо подякувати маку за безцінні ліки! Але й не будемо забувати про його небезпеку!

Залиште свій коментар