Пані Ніна пише, що після інсульту приймала АПОПЛЕКСИН і ВЕНОЛІК, але не допомогло: рука так і не діє, був серцевий напад. Вона питає, що ще ми можемо порадити.
Вочевидь, треба продовжувати пити фітокомпозицію АПОПЛЕКСИН, бо був інсульт (апоплексія) і тому відібрало праву руку. А от друга названа фітокомпозиція, ВЕНОЛІК,діє більше на вени, а тут нам потрібно в першу чергу покращити стан капілярів, щоб наснажити мозок, щоб до кори головного мозку доходили поживні речовини і кисень. Тому замість ВЕНОЛІКА треба взяти ВАЗОНОРМ.
Якщо тиск підвищений, то щоб не було повтору апоплексії, треба додати ще ГІПЕРТАН і, можливо, СКЛЕРОЗАН, якщо холестерин підвищений. При високому холестерині, в судинах утворюються бляшки, через що потік крові, отже, живлення мозку зменшується. Бляшки можуть бути причиною ішемічних інсультів, бо на них часто утворюються тромби, відриваються і далі десь блокують судини. Не отримуючи необхідного кисню і поживних речовин, клітини мозку гинуть. Через це і виникає параліч, порушення мови, зору, пам’яті.
Щоб після інсульту відновились, вірніше, налагодились нові зв’язки у мозку, які б замінили ті, що загинули, потрібен тривалий час, не кілька місяців, а значно більше.
Для цього треба, щоб надходили нервові імпульси від непрацюючої частини тіла до мозку. Тому так важлива фізична реабілітація: пасивний рух кінцівками, масаж, активний рух, наскільки можливо.
Для пані Ніни дуже підійшла б «Терапія рухів, індукованих обмеженнями» (CIMT). Це новий та науково обґрунтований підхід, за якого пацієнта «змушують» використовувати уражену руку чи ногу, іммобілізуючи (не даючи рухати) здорову кінцівку протягом більшої частини періоду неспання. Це потрібно тому, що організм призвичаюється, що одна рука чи нога не працює, і починає задіювати тільки здорову руку. Цим відновлення недіючою кінцівки гальмується. Лікарі це називають «вивчене невикористання».
Потрібно звернути увагу на їжу. У 2021 р. дослідження, в якому оцінювалися дані 117 000 учасників за 27 років, показало, що тваринні жири збільшують ризик інсульту, а рослинні знижують його. Також рослинна їжа є профілактикою атеросклерозу і очищає судини від бляшок. Високе споживання солі є фактором ризику інсульту, гіпертензії, тоді як споживання калію, на який багаті рослинні продукти, є захисним фактором для всієї серцево-судинної системи.